TIPS

Sundhedsgavnlige effekter ved at løbe

 • Løb er med til at øge din kondition og forbedre dit kredsløb.
 • Moderat løbetræning sænker din risiko for b.la. diabetes, hjerte-kar-sygdomme, blodpropper og har en nedsænkende effekt på blodtrykket. Løb og anden motion mindsker risikoen for at udvikle kræft særligt i lever, mave, tyktarm og bugspytkirtel.
 • Løb er med til at sænke dit stress-niveau i kroppen da motion udskiller endorfiner som er et lykkehormon. Grundet lykkehormonet endorfiner, får vi mere energi og overskud efter vi har trænet.
 • Løb styrker knoglerne, idet løb er vægtbærende træning, altså træning hvor du skal flytte din egen vægt.
 • Et dansk forskningsprojekt har forsket i løb og hvilke sundhedsgavnlige effekter det har med sig at løbetræne. Forskningsprojektet har studeret over 20.000 københavneres sundhedstilstand og fulgt dem over en årrække på 35 år. Resultaterne viser at de københavnere som løb, havde en 44% mindre risiko for at dø af b.la. hjertesygdomme, samtidig viser undersøgelsen at mænd kan leve op til 6,2 år længere og kvinder 5,6 år længere hvis de løbetræner.

 

Løb – hvor starter jeg?

Drømmer du om at komme i gang med at løbe, men bare ikke hvor du skal starte? Så skal du læse med her. Løb er en super nem sport at gå i gang med, hvis man ønsker at få mere motion ind i hverdagen. Man kan løbe alle steder, på alle tidspunkter, det eneste, det kræver er et par ordentlige løbesko.

 

Start roligt ud

Det er det vigtigste at huske på, hvis du ikke er vant til at løbe er at starte roligt ud! Kroppen skal kunne følge med i de ændringer der sker, så det er vigtigt at du lytter til kroppen undervejs. Mange får hurtigt blod på tanken, fordi de føler en succesoplevelse ved at kunne løbe længere og længere – man oplever hurtigt en fremgang. Men det er her det oftest går galt, og man får skader, som f.eks. skinnebensbetændelse, overbelastning af knæene mv. Så ønsker du en god opstart, så er restuition nøgleordet. Men hvor meget må du så løbe, tænker du? Det optimale, hvis du vil undgå skader, er at følge et løbeprogram for begyndere. Det tager højde for restituationspauser og bygger langsomt mere og mere på. Det gør det også overskueligt for dig, at vide hvor mange minutter du præcist må løbe pr gang, og du vil på samme måde opleve fremgang fra gang til gang.

 

5 tips til at opretholde løbeglæden / eller få løbeglæde 

For mig (Sara Maria) har det i lange perioder været svært at finde motivationen til at komme ud af døren med løbeskoene på. De dage hvor jeg har haft travlt, har undskyldningen været nem, men selv de dage hvor jeg ikke har haft så travlt har jeg været træt og derfor demotiveret. Og en kaffe med veninden har føltes meget mere tiltrængt og om ikke andet nemmere. Men som de fleste af os finder ud af, så er det at komme ud og løbe med til at give fornyet energi, selv på en travl og hektisk hverdag.

 • Planlæg faste løbedage / løb efter program
  Hvis du kun løber når du har tid, lyst og kræfter, så kan projektet meget hurtigt løbe hen et sted hvor du ikke rigtig kommer i gang, og dermed konstant må begynde forfra.
 • Afklar hvorfor du løber / din motivation til dette kan der være mange gode grunde. Det kan være alle de gængse grunde som at du for bedre kondition, mere energi, en strammere krop, bliver hurtigere, mere udholdenhed m.m. Men det vigtigste er faktisk at du finder frem til netop det der motiverer dig for at løbetræne. For mig (Gitte) handler det om luft, frirum og det at kunne presse mig selv. Der er masser af undersøgelser der viser at løb er godt for kroppen, dit kredsløb, virker afstressende m.m.
 • Læg en rute eller hav 3 ruter du kan veksle imellem Hvad fungerer for dig? Er det en fast løberute, bestemt løbetøj, musik i ørene, andet? Det der virker for mig (Gitte) er ofte en tur i fælledparken eller rundt om søerne. Jeg (Gitte) bruger ofte samme ruter men med forskellige tempi, afhængig af humør og tid. Derudover løber jeg altid med musik i ørene, hvis jeg løber alene.
 • Vælg gode løbesko og noget lækkert løbetøj for nogle kan det at have det rette gear være en motivationsfaktor i sig selv. Nye løbesko, nyt tøj, gadgets m.m.
 • Løb er godt – men en gåtur og/eller fysiske træningsøvelser er også godt. Selvfølgelig er vedholdenhed vigtigt, men der kan være dage hvor dørtrinnet simpelthen er for højt og hvor løbeturen kan være for uoverkommelig. Kom stadig ud og afsted, men beslut dig for at gå en tur i stedet. Træk stadig i løbetøjet men fortæl dig selv at du blot skal ud og gå. På denne gåtur kan det være du så alligevel finder overskud til at løbe lidt eller lave nogle fysisk øvelser som f.eks. lunges, planken m.m. Måske du faktisk får løbet. Det vigtigste er at du kommer ud og holder din plan.